Régóta tervezgettem már, hogy leteszteltem, vajon tisztán növényi alapanyagokból is össze lehet-e hozni ezt a klasszikust. Most kipróbáltam, a férjem legnagyobb örömére pedig megtévesztő ízű és állagú étel született!
De mégis hogy lesz padlizsánból szalonna?
Ami nélkül neki sem kezdtem volna, hiszen esélyem sem lett volna hasonlót alkotni, az a padlizsántepertő. A recept Stőhr Gréta vegán séf, tanító, tündér, a Great Bistro étterem tulajdonosának videójából, pontosabban a füstölt "szalonnás" rakott burgonya receptből származik.
A titka a füstölt paprika. E nélkül, vagy esetleg folyékony füst nélkül nem tudjuk a szalonna füstösségét megidézni.
A "túróval" és "tejföllel jóval egyszerűbb dolgom volt, a legtöbb boltban már lehet kapni tofut és szójajoghurtot, akár szójatejfölt is.
Nem a klasszikus, hanem teljeskiőrlésű durumbúzából készült masnitésztával (farfalle) tálaltam. Ezt ízre is szeretjük, és sokkal tovább tart a teltségérzet, mint a sima tészták esetén.
Recept
Nemtúrós tészta padlizsántepertővel
Előkészítés: 5 perc Sütés, főzés: 20 perc
A recept szerinti mennyiség 2 nagy, vagy 3 kis adag ételre elegendő. A padlizsán előkészítése után minimum 30 perc pácolási idő javasolt.
Összetevők
Padlizsántepertő:
- 1 padlizsán
- 1 kiskanál füstölt pirospaprika
- fél kiskanál fehér bors
- 1 kiskanál fokhagymagranulátum
- 2 kiskanál só
- 2-3 evőkanál növényi olaj a páchoz (kókuszolaj, olívaolaj, napraforgóolaj)
- fél kiskanál folyékony füst (opcionális)
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
"Túró" és "tejföl":
- 1 kis tömb natúr tofu (180-200 g)
- 1 kis doboz szójatejföl (Joya Cremess)
- fél kis doboz natúr szójajoghurt (Joya szójajoghurtot használtam)
- ízlés szerint só
Tészta:
- 250 g teljeskiőrlésű durum tészta
- só
Elkészítés
-
A meghámozott padlizsánt kockákra vágunk. Összekeverünk füstölt paprikát, fokhagyma-granulátumot, sót, fehér borsot olajjal és pár csepp folyékony füst is mehet bele.
Ezzel az keverékkel bemasszírozzuk a padlizsánkockákat, félretesszük pácolódni minimum 30 percre. -
Feltesszük a vizet főni, valamint egy serpenyőt, wokot is felteszünk a tűzre. A padlizsánt pici olajon óvatos, de folyamatos kevergetés mellett addig sütjük, amíg átlátszó nem lesz. Legjobb wokban átforgatva keverni, mert akkor nem törjük össze a kockákat.
-
A főzővízbe sót teszünk és kifőzzük a tésztánkat.
-
A tofut kézzel összemorzsoljuk.
-
A szójatejfölt és szójajoghurtot összekeverjük, sózzuk.
-
A kifőtt tésztára tesszük a morzsolt tofut, a szójatejfölünk és a padlizsánunk nagy részét, de utóbbiakból hagyjunk a tálaláshoz is! Jól összeforgatjuk, és ha kell, még sózzuk.
-
Kitálaljuk a tésztát egy kis szójatejföllel és padlizsántepertővel a tetején, majd jóízűen elfogyasztjuk.