Heni főz

VEGANeked

VEGANeked

Nemtúrós tészta padlizsántepertővel

avagy vegyük le a férjünket a lábáról a kedvenc kajája vegán változatával

2016. október 23. - VEGANeked

turosteszta1.jpg

Régóta tervezgettem már, hogy leteszteltem, vajon tisztán növényi alapanyagokból is össze lehet-e hozni ezt a klasszikust. Most kipróbáltam, a férjem legnagyobb örömére pedig megtévesztő ízű és állagú étel született!

De mégis hogy lesz padlizsánból szalonna?

Ami nélkül neki sem kezdtem volna, hiszen esélyem sem lett volna hasonlót alkotni, az a padlizsántepertő. A recept Stőhr Gréta vegán séf, tanító, tündér, a Great Bistro étterem tulajdonosának videójából, pontosabban a füstölt "szalonnás" rakott burgonya receptből származik.
A titka a füstölt paprika. E nélkül, vagy esetleg folyékony füst nélkül nem tudjuk a szalonna füstösségét megidézni.

turosteszta3.jpg

A "túróval" és "tejföllel jóval egyszerűbb dolgom volt, a legtöbb boltban már lehet kapni tofut és szójajoghurtot, akár szójatejfölt is.

turosteszta2.jpg

Nem a klasszikus, hanem teljeskiőrlésű durumbúzából készült masnitésztával (farfalle) tálaltam. Ezt ízre is szeretjük, és sokkal tovább tart a teltségérzet, mint a sima tészták esetén.

turosteszta4.jpg

Recept

 Nemtúrós tészta padlizsántepertővel

 Előkészítés: 5 perc                                  Sütés, főzés: 20 perc

A recept szerinti mennyiség 2 nagy, vagy 3 kis adag ételre elegendő. A padlizsán előkészítése után minimum 30 perc pácolási idő javasolt.

 Összetevők

Padlizsántepertő:

  • 1 padlizsán
  • 1 kiskanál füstölt pirospaprika
  • fél kiskanál fehér bors
  • 1 kiskanál fokhagymagranulátum
  • 2 kiskanál só
  • 2-3 evőkanál növényi olaj a páchoz (kókuszolaj, olívaolaj, napraforgóolaj)
  • fél kiskanál folyékony füst (opcionális)
  • 1 evőkanál olaj a sütéshez

"Túró" és "tejföl":

  • 1 kis tömb natúr tofu (180-200 g)
  • 1 kis doboz szójatejföl (Joya Cremess)
  • fél kis doboz natúr szójajoghurt (Joya szójajoghurtot használtam)
  • ízlés szerint só

Tészta:

  • 250 g teljeskiőrlésű durum tészta

Elkészítés

  1. A meghámozott padlizsánt kockákra vágunk. Összekeverünk füstölt paprikát, fokhagyma-granulátumot, sót, fehér borsot olajjal és pár csepp folyékony füst is mehet bele.
    Ezzel az keverékkel bemasszírozzuk a padlizsánkockákat, félretesszük pácolódni minimum 30 percre.

  2. Feltesszük a vizet főni, valamint egy serpenyőt, wokot is felteszünk a tűzre. A padlizsánt pici olajon óvatos, de folyamatos kevergetés mellett addig sütjük, amíg átlátszó nem lesz. Legjobb wokban átforgatva keverni, mert akkor nem törjük össze a kockákat.

  3. A főzővízbe sót teszünk és kifőzzük a tésztánkat.

  4. A tofut kézzel összemorzsoljuk.

  5. A szójatejfölt és szójajoghurtot összekeverjük, sózzuk.

  6. A kifőtt tésztára tesszük a morzsolt tofut, a szójatejfölünk és a padlizsánunk nagy részét, de utóbbiakból hagyjunk a tálaláshoz is! Jól összeforgatjuk, és ha kell, még sózzuk.

  7. Kitálaljuk a tésztát egy kis szójatejföllel és padlizsántepertővel a tetején, majd jóízűen elfogyasztjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://veganeked.blog.hu/api/trackback/id/tr5011832701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.10.25. 21:56:41

Kedves ez a recept, de egy dologra nem derült fény. Ha "Nem a klasszikus, teljeskiőrlésű durumbúzából készült masnitésztával (farfalle) tálaltam." bár "Ezt ízre is szeretjük, és sokkal tovább tart a teltségérzet, mint a sima tészták esetén.", akkor mivel lett tálalva végül?

2016.10.25. 21:57:28

Jó kis "pszeudo női hormon" bomba a recept :) De ez a padlizsántepertő jónak tűnik, bár elég hülye neve van, ki is fogom próbálni, csak rendes tehén túrós / tejfeles tésztán. Anno sokszor csináltam túrós tésztát fokhagymás spenóttal, jobb mint szalonnával! :) Így lesz belőle vegetáriánus kaja (hmm, egy jó juh túrós sztrapacskát is rég ettem már). Tényleg, a vegánok ugyan annyira elítélik a vegetáriánusokat, mint minket mindenevőket? Erre mindig kíváncsi voltam! Nem trollkodásilag, tényleg kíváncsi vagyok...

VEGANeked 2016.10.25. 22:00:51

@Krutzifix: Betoldottam egy szót, hogy értelmesebb legyen, köszönöm, építő kritikának vettem, így értelmesebb lett a mondat:
Nem a klasszikus, HANEM teljeskiőrlésű durumbúzából készült masnitésztával (farfalle) tálaltam.
Tehát a válasz a kérdésedre: tk. durum masnival lett tálalva. :)

VEGANeked 2016.10.25. 22:09:16

@[HPhD]Blokkolnam: Örülök, ha kipróbálásra érdemesnek tartod a padlizsán"tepertőt".
Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni, a többi vegánéban nem.
Nem ítélem el sem a vegetáriánusokat, sem a mindenevőket. Nemrég még én is ettem hústól kezdve mindent, cseppet sem voltam válogatós. Ha elítélnék bárkit, korábbi önmagamat is ilyen szemmel kellene néznem.

Vincenzo6 2016.10.25. 23:08:48

Nahát! Egy vegán, aki nem agresszív hittérítő? Ilyen is van? Egyébként ki fogom próbálni. Na nem a normál verzió helyett, de különlegességnek egynek megteszi. Legfeljebb ha megettem, akkor bedobok egy kis töpit a zsírból sült fajtából. ☺

Alpha Decay (törölt) 2016.10.26. 21:50:09

Felkeltette az érdeklődésemet a recept, leginkább a padlizsántepertő része. Kérdésem és állandó problémám a padlizsánnal, hogy ha sütöm olajon, akkor nagyon megszívja magát olajjal és az nem túl jó. Itt meg úgy látom a pácban is van olaj és meg aztán olajban is kell kisütni, vagyis full olajos lesz a végeredmény. Ennek így kell lennie, vagy van esetleg valami trükk, amit nem tudok?

VEGANeked 2016.10.26. 21:57:16

@Alpha Decay: Egy viszonylag nagyobb padlizsánt sütöttem meg ennyi olajjal. Tapasztalatom szerint, ha szeletekben sütöm, ennél jóval többet felvesz. Ezt a mennyiséget egyszerre sütöttem ki wokban, tényleg csak 1 ek kókuszzsírral. A pácnál kell ennyi olaj, hogy ezt a kevés fűszert jól eloszlassa.
süti beállítások módosítása
VEGANeked