Egy csodás reggelen úgy ébredtem, hogy a hétvégén szokásos reggelim, a zabkása helyett valami mással, egy sokkal kényeztetőbb dologgal akarom megjutalmazni magam. A jutalom azért került kilátásba, mert futóversenyre készülvén, kellett egy kis motiváció, hogy a reggelit csak a futás után vegyem magamhoz, és mielőbb végezzek a kitűzött távcéllal.
A zabpehely és a banán csodálatos kombinációját már számtalanszor megtapasztaltam ezelőtt. A belőlük készült kása rostokban és tápanyagban gazdag, hamar és sokáig eltelít, nincs szükség hozzáadott édesítőre, mert a banán megadja az étel édességét. Maga az egészség!
Na, de hogy lett ebből palacsinta?
A zabpehelyből most apró szeműt választottam, aprítóba dobtam, és kissé megjárattam a gépet. Nem szükséges teljesen finom lisztté aprítani, a legtöbb masina nem is biztos, hogy képes rá, de azért jót tesz neki egy kis őrlés.
Majd vettem a barna pöttyös, jó érett banánt. Ki kell emeljem, hogy nagyon fontos, hogy érett banánt válasszatok! Könnyebben emészthető, mint az éretlenebb, és a palacsintánkat is ez fogja megédesíteni!
Szóval a banánt beledaraboltam a zablisztes aprítóba, és együtt megjárattam őket. Ahogy kicsit pépes lett, átkevertem, és hozzáadtam 2-3 evőkanál szódavizet, majd újra bekapcsoltam az aprítót. Ahogy felvette ezt a kis vizet, még egyszer ennyit hozzákevertem.
Most pedig a legbonyolultabb rész következett. Magára hagytam. Én több, mint fél órát adtam neki, de 10-20 perc feltétlenül szükséges, hogy a zabocskánk kellően megpuhuljon.
Nálam egy kellemes kis futás következett, így gyorsan telt az idő.
A pihentetés után már csak annyi dolgom volt, hogy átkeverjem, és még egy kis szódával, vigyázva, hogy túl ne hígítsam, a kívánt állagúra állítsam be.
Teflonban 1 kiskanál kókuszzsíron szép kerek palacsintákat sütöttem. Az első oldalukat 3-4 percig sütöttem, majd mikor már aranybarnára pirult, és átfordíthatóvá vált, a másik oldalukat már csak 1-2 percig sütöttem.
Még melegen fogyasztandó. Juharszirup az autentikus, de nekem az nem volt, így agávé sziruppal meglocsolva tálaltam. Az első kört. Majd belelendültem a jutalmazásba, és előkerült a jó kis csokis mogyorókrém.
Recept
3 Összetevős Amerikai Palacsinta
Előkészítés: 5 perc Sütés: 10 perc
Egyszerű vegán zabpalacsinta. A recept szerinti mennyiség reggeliként 1 főre, desszertként 2 főre elegendő, kb. 6 db palacsinta jön ki belőle. A készítési időn kívül 20-30 perc pihentetés javasolt.
Összetevők
Palacsinta:
-
50 gramm aprószemű zabpehely
-
75 gramm (1 kisebb) érett banán
-
kb. fél csésze szódavíz (a banán nedvességtartalmától függően)
A sütéshez:
-
1 teáskanál kókuszzsír
Feltétek:
-
juharszirup v. agávé szirup és/vagy
-
gyümölcs vagy
-
vegán csokoládés mogyorókrém vagy
-
házi lekvár vagy
-
étcsokoládé kockák
Elkészítés
-
A zabpelyhet aprítóban őröljük lisztté. A banánt tördeljük bele és pürésítsük. 2-3 evőkanálnyi szódával hígítsuk és jól keverjük el. Ha az aprító jól átdolgozta, akkor újabb 2-3 evőkanál szódát keverjünk hozzá.
-
Pihentessük 20-30 percig, de 10 percnél semmiképp sem rövidebb ideig!
-
Szódavízzel hígítsuk sűrű palacsinta állagúra.
-
Serpenyőben olvasszunk 1 kiskanálnyi kókuszzsírt. Tegyük a tésztát a forró serpenyőbe. Akkor megfelelő sűrűségű a tésztánk, ha nem folyik szét, hanem fél centiméter vastag tésztakorongokat tudunk alkotni.
-
Süssük a korongokat mérsékelt lángon 3-4 percig, amikor már aranybarnára pirult az aljuk, megfordíthatóak.
-
A másik oldalt már csak 1-2 percig szükséges sütnünk.
-
Tálaljuk melegen kedvenc öntetünkkel, gyümölccsel, csokival, lekvárral, mogyorókrémmel.